top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverKim Mulders

Lijntekening maken

Momenteel zie je ze overal: tekeningen van vaak vrouwengezichten of mensfiguren die uit één ononderbroken lijn bestaan. Kunstenaars die uit de losse pols zo kloppend een gezicht of dier kunnen tekenen, hebben daar soms inderdaad ook talent voor, maar veel vaker nog hebben zij jaren aan oefening besteed om zo goed te worden.

Oefening baart kunst, maar...

Nu ben ik zelf iemand die graag mooie dingen maakt, maar als het om tekenen gaat, geen zin heeft om daar jaren van oefening in te steken. Dus gebruik ik een andere methode om sneller een mooi kunstwerk te kunnen maken. Ook dat vergt een beetje oefening en uitproberen maar binnen een paar uur heb je toch al gauw iets leuks voor aan de muur. Hieronder beschrijf ik hoe ik dat aanpak.Benodigdheden:

- internet of tijdschriften

- een paar vel goedkoop, dun papier, bijvoorbeeld gewoon print papier.

- een vel mooier, dikkere kwaliteit papier, bijvoorbeeld tekenpapier of dikker printpapier. Het moet niet zo dik zijn dat je er niets op over kunt trekken.

- potlood en gum

- een lichtbak of een raam met veel licht erachter

- zwarte stift. Hoe groter je tekening, hoe dikker de punt ervan mag zijn.

- verwijderbaar plakband

- washi tape of een lijstje om het werk op te hangen1 Kies een onderwerp en zoek daar mooie/interessante plaatjes van. Bijvoorbeeld een dier dat je aanspreekt, of een mooi gezicht of iemand in een interessante pose.

Als je een plaatje uit een tijdschrift kiest, is het handig om er een kopie van te maken zodat bij het tekenen dadelijk de print op de achterkant niet in de weg zit. Tevens kun je het formaat aanpassen door er een vergrote of verkleinde kopie van te maken.

2 Plak je plaatje op je lichtbak/raam met verwijderbaar plakband.

3 Plak hier een dun papiertje overheen.

4 Met potlood trek je een deel van je plaatje over. Dit hoeft dus niet in één lijn, haal gewoon je potlood van het vel en zet het verderop weer neer om een mooie lijn te kunnen tekenen. Probeer ook niet ineens de perfecte tekening te maken maar probeer gewoon wat lijnen uit.

5 Plak en nieuw vel over je plaatje en maak een tweede versie. Herhaal dit een paar keer tot je zo´n drie tot vijf verschillende versies hebt. Van elke versie zie je welke stukjes je mooi vindt en welke niet.

6 De definitieve versie maak je door de mooiste stukjes met elkaar te combineren. Dat kun je nog makkelijker maken door de mooie stukjes op elke versie eerst met stift over te trekken en dan op het vel van je definitieve versie over te trekken.

7 Als je definitieve versie af is plak je deze op je raam of lichtbak en plak je daar je mooie vel dikker papier overheen. Zorg er nu voor dat de plaatsing zodanig is dat je tekening mooi in het midden van dat vel uitkomt. Je kunt hem meteen met stift overtrekken. Maar je kunt hem ook eerst met potlood doen en daarna, eventueel weer plat op tafel liggend als dat fijner tekent, met stift.

8 Tot slot lijst je hem in of kies je een mooi washi tapeje om hem op te hangen.


Post je er een foto van online, tag MerlotLisa dan even. Ik ben heel benieuwd naar wat je maakt!13 weergaven0 opmerkingen
bottom of page